Osobní vyzvednutí ve Studiu Manuela/ eshop a rozvoz Wolt nebude možný 26.4. a od 1.5. do 5.5. DPD a Zásilkovna nejsou omezeny.

Kratom ve sportu a fitness, jeho účinky, druhy a užívání

Následující článek pojednává o účincích kratomu a jeho možných výhod při náročném sportovním výkonu.

UPOZORNĚNÍ!: Následující článek popisuje zkušenosti sportovců s užíváním kratomu v malých dávkách a jeho účinky při silových a vytrvalostních sportech a v žádném případě nenabádá k jeho užívání. Kratom, který prodáváme na eshopu FAJN.eu je určený pouze pro sběratelské účely. Kratom není schválený v ČR jako doplněk výživy či jako potravina. Informace zde uvedené prosím berte ke studijním účelům. Autor nenese žádnou odpovědnost za jakoukoliv újmu způsobenou jeho použitím.

I. Co je to kratom a jaké má účinky

Kratom je druh vysokého stromu rostoucího především v jihovýchodní a jižní Asii. Setkat se s ním můžeme v Indonésii, Thajsku, Malajsii, ale roste i v Africe. Latinský název kratomu je Mitragyna speciosa, jistě jste se už s tímto názvem setkali při hledání na internetu. Kratom má kromě žlutých květů také velké zelené listy. Listy obsahují velké množství alkaloidů, které při konzumaci účinkují podobně jako opium. Nejedná se však o rostlinu řadící se mezi opiáty. Obyvatelé států, kde kratom roste, žvýkali jeho listy, což jim v minulosti hlavně pomáhalo při těžké fyzické práci. V dnešní době se listy převážně suší a dále drtí na jemný prach. K dostání jsou však i celé listy, stonky nebo tinktura.

Takto popisuje kratom Wikipedie: Kratom Wiki

 kratom tree farmer

Účinky kratomu jsou v literatuře popsány od lehce euforických, přes energizující, relaxační až sedativní. Ty správné efekty kratomu jsou závislé od odrůdy, lépe spíše od barvy jeho listů.

Kratom je v ČR a mnoha dalších zemích EU legální.

II. Barvy a druhy kratomu

Barev kratomu je několik druhů, jedná se stalé o ten samý strom, liší se však proces sušení. Barvy se uvádějí často přímo v angličtině a lze se tedy setkat těmito barvami kratomu: zelená, červená, bílá, ale také i žlutá nebo zlatá. Název konkrétního druhu kratomu pak ještě obsahuje místo, odkud pochází a tak jste se již jistě setkali s názvy jako Kapuas Hulu, Maeng Da, Sumatra, Bali, atd.

Zelený kratom / Green kratom je výsledkem rychlého způsobu sušení jak uvnitř v místnosti s dobrým odvětráváním. Proces se pak dokončí venku na čerstvém vzduchu. Díky poměrně rychlém procesu si listy zachovávají svoji zelenou barvu. Zelený kratom a jeho účinky jsou popsané jako mírně euforické stavy, dobrou náladu, komunikativnost, pocit, že je možné překonat obtíže, ale i cítit menší bolest.

Green Fajn Kratom heap

Bílý kratom / White kratom se suší v uzavřených prostorech bez přístupu světla. Listy tak ztrácí vodu a ke své výživě spotřebovávají svůj vlastní chlorofyl, což způsobuje, že přichází o svou zelenou barvu. Spektrum látek v něm obsažených se tímto mění, čímž dochází k tvorbě jiných derivátů, silnějších než vlastní mitragynin. Bílý kratom většinou působí jako energizující, povzbudivý, se schopností být zaměřený na těžký úkol, odebírající únavu.

White Fajn Kratom heap

Červený kratom / Red kratom se skladuje při zvýšených teplotách v pytlech s určitou prodyšností. Dochází k procesu fermentace a aktivaci enzymů, což zase spouští mechanismus obrany rostliny a tak listy hnědnou, jako kdyby byly ničeny. Červený kratom je velmi oblíbený, je velmi relaxační, odvádí bolest a má nejsilnější sedativní účinky. Naopak od bílého, je velmi uvolňující a někomu může i pomoci k lepšímu spánku.

Red Fajn Kratom

Na našem eshopu naleznete všechny výše popsané barvy kratomu a k tomu ještě 2 speciální - žlutou a zlatou. Obojí se získávají mícháním ostatních barev kratomu. Žlutý vzniká smícháním bílého a červeného kratomu a zlatý je mix všech 3 barev. Každý farmář má svou vlastní metodu a používá určitý poměr surovin.

   Yellow Fajn Kratom heap      Gold Fajn Kratom heap

III. JAK UŽÍVAT KRATOM a RIZIKA

Kratom není doporučené konzumovat těhotným, kojícím ženám nebo dětem. Nikdy by neměl být konzumován spolu s alkoholem. Kratom zvyšuje krevní tlak, proto není dobré ho kombinovat s kofeinem. Řídit jakýkoliv dopravní prostředek je zakázané pod vlivem jakékoliv omamné látky, kam bezesporu kratom patří.

Způsobů konzumace kratomu je velké množství. Pokud je k dostání nejběžnější práškový kratom, konzumuje se s tekutinou. Sám o sobě je prášek velmi dotěrný, hořký a přilnavý ke všemu okolo. Literatura se zmiňuje o kratomových nápojích jak studených, tak teplých (kratom čaj). Někdo ho konzumuje jen s čistou vodou, ochucenou šumivou tabletou, džusem, apod. Množství tekutiny záleží na uživateli, někdo kratom pouze zapíjí ve formě kapslí. Literatura se bohužel moc nezmiňuje o tom, jaká je účinnost různých metod.

Kratom a jeho dávkování je závislé na více faktorech - váha, pohlaví, druh kratomu, zkušenost uživatele. Za běžnou dávku lze považovat něco mezi 1g až 5g. U horní hranice však může kratom způsobit vedlejší účinky jako nevolnost, bolest hlavy, malátnost. Je důležité zmínit, že s větším množstvím míra účinku kratomu nestoupá a po opakovaných dávkách už je méně znatelná! Jedna dávka kratomu může působit až hodinu a poté několik hodin mírněji. Není proto rozumné dávky často opakovat, protože to nemá skoro žádný další efekt.

IV. JE KRATOM DROGA a EXISTUJE NA NĚM Závislost?

Ačkoliv je kratom používán i k léčbě alkoholismu či závislost na opiátech (opioid), časté užívání může mít neblahé účinky na náš organismus a psychiku. Kratom způsobuje mírnou návykovost, při dlouhodobém používání se mohou objevit abstinenční příznaky. Pokud je používán v malé a rozumné míře (např. 1x týdně či několikrát za měsíc), nemělo by docházet k vyvinutí žádné závislosti. Kratom může při vyšších a častých dávkách způsobovat průjem, ale i naopak zácpu. Je vhodné vést zdravý životní styl s vyváženými stravovacími návyky a dostatkem pohybové aktivity. 

V. kratom a sport

O účincích kratomu (kratom efekt) v silovém a vytrvalostním sportu pojednává tato pasáž. Při vrcholovějších aktivitách, kdy jedinec vydává maximální výkon, ale zároveň může mít restriktivní jídelníček, může docházet k nedostatku potřebných látek v organizmu a to jak bílkovin, vitamínů, tak i minerálů. Ne že by snad kratom dovedl toto napravit. Při těchto aktivitách dochází k únavě různých svalových skupin a ve vyšší míře i kloubů. Vrcholový sportovec má běžně málo času k regeneraci a svaly a chrupavky tudíž trpí a riziko zranění je vyšší. Dochází pak buď k bolestem kloubů, namožení svalů, celkovém vyčerpání z tréninku, nechutí cvičit, atd. Toto při opakovaném tréninku zase vede k špatnému pohybu, zapojování špatných partií a tudíž k dalším zraněním. Atlet má běžně omezený jídelníček, přísný na kalorie, málo odpočinku a nemá tedy možnost, jak se přirozeně léčit a často se aspoň snaží mezi tréninky potlačit bolest. Všichni asi známe, jaké je to běžet 5 km běh den po předchozím běhu. Tělo je celé rozbité a morálka nízká. Samozřejmě je ve dnešním sportu běžná celá řada dostupných suplementů, jak na "odkyselení" svalstva a potlačení bolesti, tak na podporu kloubního aparátu. Celá řada těchto prostředků ale obsahuje tělu neprospěšné chemikálie a jedy. Dnešní moderní suplementy jsou navíc i dost drahá záležitost.

Pokud Vám tato situace připadá povědomá, ať už jste vrcholový atlet, běžkyně na dlouhou trať, hráč fotbalu či jen rádi chodíte po horách nebo jezdíte na kole, jistě uznáte, že člověk vyzkouší kde co, aby se zranění nebo únava dala oddálit.

Fitness kratom 1

Na trhu je velké množství přípravků všeho možného druhu a někdy i s velmi pochybnými účinky. Rád bych teď krátce popsal, jakým způsobem kratom může krátkodobě pomoct při sportu. Jedná se o popis možných a krátkodobých efektů kratomu, v žádném případě k ničemu nenavádí nebo nenabádá k toxikomanii.

Fitness kratom 2

 

 

Vzhledem k analgetickým účinkům kratomu v malých dávkách ho bylo možné opakovaně a úspěšně použít při náročném 4-denním cross-fit tréninku, kdy jsou namáhány všechny svalové partie a klouby kvůli častým dřepům a výskokům. Po prvním dni tréninku se objevilo i velké namožení svalů, které je limitující pro opakované tréninky. Člověk pak často zapojuje ty ostatní a nesprávné partie, takže hrozí ještě větší nebezpečí zranění. Podáním kratomu došlo jednak k potlačení bolesti, zlepšení pružnosti (námaha byla pryč) a také k větší motivaci a vůbec k většímu zapojení do akce samotné. Před tréninkem byla podána menší dávka zeleného kratomu s běžným isotonickým nápojem, poté během sportovní aktivity byl dále podán červený kratom, což naštěstí nevedlo k útlumu, ale naopak k vysoké bdělosti a focusu. V další dny bylo podáváno v podobně míře, poté se na delší dobu podávání kratomu vysadilo.

Fitness kratom 3

Fitness kratom 4

Další příklad je z běžeckého prostředí, kde byl před 10 km závodem zkonzumován nápoj s bílým kratomem. Sportovec, v tomto případě žena, nepoužila žadný další pre-workout nápoj, speciálně nápoje s vysokým obsahem kofeinu, kde samo o sobě hrozí, že bude mít sportovec ke konci výkonu pocit, že celou noc popíjel alkohol. Běžkyně popsala výkon jako velmi osvobozující, byla silně a hluboce zaměřená na svůj cíl, dokázala si udržet stejné tempo během závodu a pravidelný dech. Běh ji připadal velmi stabilní, ale pomalý. K jejímu překvapení zjistila, že zaběhla svůj osobní rekord.

Těmito dvěma příklady se nesnažím říct, že se z lidí, kteří vypili nápoj s kratomem, najednou stali olympionici. Efekt byl dočasný, pouze potlačil bolest, povzbudil a uvolnil mysl, což je někdy to jediné, co je potřeba k lepšímu výkonu.

Budete-li podobně experimentovat, prosím neberte tento článek jako návod. Každý jedinec je originál a na každého působí různé vlivy různě.

 

 

Autor článku je fitness trenér a bývalý vzpěrač


logo FK 100x100 O eshopu Fajn Kratom:

Fajn Kratom dováží jeden z nejkvalitnějších kratomů v ČR a k tomu všemu ještě za super ceny. Děláme to už několik let a máme spoustu zákazníků po celém světě pod různými značkami. Nejde nám o zisk, ale v první řadě o kvalitu a spokojenost zákazníka. Vrátili jsme se zpět na český trh se značkou Fajn Kratom, abychom nabídli kvalitnější a levnější kratom pro sběratelské účely.